במאמר זה, נסביר מהי בדיוק חלקה א', נפרט את היתרונות הרבים של הקמת מערכת סולארית בשטח זה, ונראה כיצד התכונות הייחודיות של חלקה א' הופכות אותה למיקום מושלם לניצול אנרגיית השמש. בואו נצלול פנימה ונגלה את הפוטנציאל הטמון בחלקה א' עבור אנרגיה ירוקה ורווחית.
חלקה א' ומערכות סולאריות – שילוב מושלם להגדלת הכנסות מנחלה חקלאית
חלקה א' בנחלה חקלאית מהווה הזדמנות מצוינת להתקנת מערכות סולאריות ולהגדלת ההכנסות מהמשק שלכם. חלקה א' מוגדרת כשטח של עד 2.5 דונם הצמוד למגורי החוכר בנחלה, ומיועדת לשימושים לא חקלאיים כולל, מאז מרץ 2024, מתקנים סולאריים קרקעיים.
ראו קישור לפרסום ההחלטה ב"רשומות" >>>
ההחלטה החדשה הזאת פותחת אפשרות להרוויח ממערכת סולארית קרקעית בחלקה א' ולהקים את המערכת עם תהליך בירוקרטי מקוצרת ועם תעריפים יותר גבוהים אשר דומים לתעריפים לגגות סולאריים.
ההקלות האלו מורידות את עלות ההקמה, מאיצות את תהליך הבניה, ומאפשרות הכנסה גבוהה יותר וכתוצאה חזר ההשקעה ממערכת קרקעית בחלקה א' גורמת למערכות אלו להביא תשואה ממש גבוהה ומשתלמת.
השלבים בהקמת מערכת בחלקה א'
ישנה כמה שלבים עדי להקים מערכת קרקעית בחלקה א'. בוא נסתכל עליהם צעד צעד.
בירור ראשוני וקבלת היתר פוטו-וולטאי (PV)
לפני שמשקיעים זמן וכסף במערכת הקרקעית חשוב מאוד לעשות בירור של האפשרות להקים מערכת סולארית באזורכם.
בעזרת חברת התקנה (EPC) כמו קדמה סולארי ניתן לקבל תכנית פריסה ראשונית, ניתוח כלכלי של העלויות והכנסות כולל עבודות תשתיות עם יש (ראו שלב 4), וקבלת אישור PV מחברת החשמל (חח"י).
בשיחה קצרה יועץ סולארי יכול לאסוף מידע מכם כדי להכין הצעה עם תכנון ראשוני וחישוב כלכלי ולשלוח לכם את התוצאות תוך כמה ימים.
חשוב לקחת בחשבון את זווית ההטיה האופטימלית של הפנלים, מיקום הממירים והכבילה, וכן את האפשרות לשלב מערכות ניטור ובקרה מרחוק. העלויות בהצעה ישקיפו גם את עלות הסחורה וההקמה ועלות של השגת היתרים, עבודות נוספות, וחבילת תחזוקה (במידה והיא רלוונטית.)
במידה ומגרש שלכם מתאים למערכת קרקעית, ניתן לחתום על הסכם ייעוץ בעלות סמלית כדי להגיש בקשה עבורכם בחח"י. נדרש למלא ולהחתים כמה טפסים מאוד בסיסים והחברה תתעסק בכל ההגשה שלכם מול חח"י.
האישור נבחן בהתאם לכמה תנאים ברשת הארצי כולל העומס בשנאי הקרוב אליכם וברוב המקרים תשובה מחח"י מתקבלת תוך חודשיים-שלושה. במידה וקיבלת אישור להקמה ("אישור כניסה למכסה" או "אישור PV") ניתן להתקדם לשלבים הבאים.
סגירת מימון פיננסי
ישנה כמה אופציות למימון מערכת סולארית מסחרית כולל מימון בנקאי והשכרת מערכת. להסבר יותר עמוק, אנא ראו את הקישורים הבאים. למי שמעוניין במימון בנקאי, כל הבנקים הגדולים בישראל מציעים חבילות מימון למערכות סולאריות מסחריות בתנאים יחסית דומים כגון
- +10 שנות מימון
- השתתפות עצמית של כ-10%
- ריבית החלה מפריים+1.2%
- גרייס של 6 חודשים או יותר
במידה ואתם רוצים להשכיר את הקרקע שלכם לטובת בניית מערכת סולארית ולהרוויח בלי להשקיע בעצמכם, קדמה סולארי, ועוד חברות מציעות חבילות אטרקטיביות עם שכירות באזור של בין 25% ל-35% מההכנסות של המערכת שלכם שזה כ-₪30,000 לשנה למערכות קרקעיות.
קבלת היתר בניה מקוצרת
לאחר שקיבלנו אישור הקמה ובחרתם מסלול המימון הגיע הזמן להגיש את האישורים וטפסים לצורך היתר הבניה המקוצרת. התהליך אורך כ-8 חודשים וכוללת טיפול בהגשות מול מספר משרדים שונים כולל:
- הגשה ברישוי זמין
- הגשת בקשה לתיק מידע
- תכנון ,שרטוט ואישור ע"י קונסטרוקטור כולל דוח ביסוס קרקע
- תכנון ,שרטוט ואישור מהנדס חשמל
- טיפול שוטף מול משרד החקלאות
- טיפול שוטף מול רמ"י
- טיפול שוטף מול המנהל
- טיפול שוטף מול הוועדה המקומית
- טיפול שוטף מול רשות העתיקות
- טיפול שוטף מול פקיד יערות
- טיפול שוטף מול כיבוי אש
אנחנו בקדמה סולארי מטפלים בכל ההגשה בעזרת אדריכלים ומהנדסים מנוסים שיודעים לקדם את התהליך ולטפל בכל הצעדים הנדרשים.
הכנת תשתיות
במידה ויש עבודות תשתיות לעשות כדי להכין את הקרקע שלכם למערכת הסולארית מסיימים את העבודות האלו בזמן שמטפלים בהיתר בניה במקביל.
ברוב המקרים מדובר בהכנת חיבור חשמל מתאים שיכול לכלול הגדלת חיבור של מונה קיים או הקמת פילר ומונה חדש בהתאם לצורך. בחלק מהעבודות מגישים בקשות לחח"י, מתקינים את הציוד החדש בעזרת חשמלאים ראשיים או הנדסאיים, ומעבירים ביקורות ובדיקות כדי להסמיך את החיבור החדש.
במקרים מסויימים נדרשות עבודות נוספות במשק כדי לעמוד באמות המידע וסטנדרטיים המודרניים למתקני חשמל ולבניה במשק.
התקנת המערכת
כשכבר השגנו את כל האישורים, הכנו את כל התשתיות, והישגנו את היתר הבניה הגיע השלב לבנות את המערכת הסולארית עצמה! התקנת המערכת אורכת בין שלושה לחמישה שבועות בהתאם לגודל המערכת והתנאים בשטח.
חשוב לוודא שמקבלים התקנה איכותית כולל סחורה מחברות המובילות – מהכבלים וקונסטרוקציה ועד לפאנלים וממירים – ושיש צוותים מקצועיים ופיקוח נכון באתר הבניה.
בקדמה סולארי אנו מקפידים לעמוד בכל תקני הבטיחות ולהעסיק צוותיים מנוסים ומקצועיים שעובדים אך ורק עם הסחורה הכי טובה בשוק. התקנה מוצלחת עומדת ללא בעיות לשנים רבות ודורשת רק תחזוקה וניטור שוטפת. מאפשרים זאת בעמצאות קפדנות מהתכנון הראשון ועד להתקנה של הבורג האחרון.
בדיקת המערכת וחיבורו לרשת
לאחר ההתקנה ישנה בדיקות ע"י בודק חיצוני פרטי ובודק של חברת החשמל כדי לוודא שכל רכיבי המערכת עומדים בתקן, אימות המידע, והסטנדרטיים של חברת החשמל. תהליך הבדיקה וחיבור כולל גם הגשת מסמכים אחרונים לאשר שהכל הותקן כמו שצריך ועבר ביקורת.
החיבור הסופי בדרך כלל קורת כחודשיים אחרי סיום ההתקנה ולאחר החיבור של המערכת למונה של חח"י ניתן להרוויח מהחשמל ולהיכנס לתקופת האחריות ותחזוקה.
עלויות הקמת מערכת קרקעית בחלקה א': ההשקעה ופוטנציאל הרווח
עלויות של מערכות סולאריות קרקעיות משתנאות בהתאם להספק המערכת, איכות הסחורה, שיטה וגובה של מערכת העיגון (קונסטרוקציה), ועבודות נוספות הנדרשות כולל הגדלות חיבור.
ככלל אצבע, מערכות נאות בין 125-200 קוו"ט DC (הספק פאנלים) והעלות נעה בין ₪2,800-₪3,500 לקוו"ט כך שמערכת קרקעית בד"כ עולה בין ₪350,000 – ₪700,000 בסה"כ.
ישנה אפשרויות רבות למימון למערכות ואפשר לצפות להחזר שנתי של בין 15-25% מעלות המערכת. וזה בעצם מסביר את היתרון הכלכלי של מערכות קרקעיות בהסדרה החדשה של שנת 2024.
התעריף בפועל קפץ משמעותית לתעריף של ₪0.38 עד ₪0.42 בהתאם לגודל המערכת ועלויות ההיתר ירדו משמעותית כאשר לא נדרש היטל השבחה ושינוי ייעוד קרקע, תהליכים מסובכים וארוכי טווח שעלולים לעלות בעשרות אם לא מאות אלפי שקלים.
התעריפים הנוכחים אשר מאפשרים את התשואה הגבוהה ישמרו למי שהגיש בקשה לחיבור עד סוף שנת 2025 וכל אישור תקף עד 24 חודשים ככה שמאוד חשוב לנצל את ההזמדנות הזאת בחודשים הקרובים.
בסופו של דבר ניתן להחזיר את ההשקעה שלכם תוך כ-6 שנים או אפילו תוך שנה למי שלוקח מימון ולהגדיל את ההכנסות שלכם בכ-₪100,000 כל שנה ל-25 שנים הבאות.
כידוע, ההכנסה ממערכות סולאריות היא מאוד יציבה משנה לשנה אם ירידה מתונה של כ-0.4% בלבד מדי שנה. ככה שמערכת שמייצרת ₪111,000 בשנה הראשונה שלה עדיין תייצר כ-₪100,000 בשנה האחרונה שלה באסדרה הנוכחית.
מה חשוב לדעת על תחזוקה של מערכת סולארית בחלקה א'?
תחזוקה נכונה ושוטפת של מערכת סולארית בחלקה א' היא קריטית להבטחת ביצועים מיטביים ורווחיות לאורך זמן. צעדי התחזוקה העיקריים כוללים ניקוי פנלים סולאריים באופן קבוע, בדיקה ויזואלית של הרכיבים, חיזוק חיבורים רופפים וגיזום צמחייה מסביב.
חשוב גם לזהות ולטפל בתקלות נפוצות כמו ירידה בביצועים, נזקים פיזיים או בעיות בממיר. מערכת ניטור ובקרה יעילה תאפשר לעקוב אחר ביצועי המערכת בזמן אמת, לזהות בעיות מוקדם ולנקוט פעולות מתקנות.
טיפים כלליים נוספים שלנו לשמירה על המערכת הסולארית הם כמובן בחירת קבלן אחזקה מנוסה, עריכת בדיקות תקופתיות על ידי מומחים, ווידוא קבלת אחריות מורחבת על הציוד.
השקעה בתוכנית תחזוקה מקיפה תסייע למקסם את אורך החיים וההכנסות של המערכת הסולארית בחלקה א' לאורך שנים רבות.
האם ניתן להשתתף בהגרלות סולאריות המיועדות לחלקה א'?
בשלב זה אין עוד הגרלה באופק, פשוט מגישים בקשה לאישור כניסה ומחכים לתשובה של חברת החשמל או המחלק ההיסטורי.
מה ההבדלים בין מערכת סולארית בחלקה א' לעומת קרקע תעשייתית?
ההבדל העיקרי הוא התעריף הגבוה בהרבה שמקבלים בחלקה א׳. הבדל נוסף הוא שבחלקה א' ניתן להקים מערכת בהספק מוגבל יותר, בד"כ עד כ-200 קילו-וואט, בעוד שבקרקע תעשייתית ניתן להקים מערכות גדולות יותר.
לסיכום חלקה א' בנחלה חקלאית היא מיקום אידיאלי למערכות סולאריות שיכולות להגדיל משמעותית את ההכנסות מהנחלה, עם תקופת החזר השקעה סבירה.
עוד יתרון שחשוב להכיר הוא שתהליך הרישוי הרבה יותר קל לחלקה א' וכולל היתר בניה "מצומצם" ואין צורך בהיטל השבחה או שינוי יעוד קרקע.
עדיין מתלבטים? צרו איתנו קשר.